Ипотечните лихви в еврозоната се повишиха рязко през юни, намеквайки за

...
Ипотечните лихви в еврозоната се повишиха рязко през юни, намеквайки за
Коментари Харесай

Рязко се повишиха ипотечните лихви в еврозоната през юни

Ипотечните лихви в еврозоната се покачиха внезапно през юни, намеквайки за закъснение на жилищния пазар още преди почналото през юли стягане на паричната политика на Европейската централна банка, оповестява " Файненшъл таймс ".

Цената на новите заеми за семействата за покупка на жилище се е нараснала с 16 базисни пункта по отношение на предходния месец до 1,94%, съгласно данни, оповестени от ЕЦБ във вторник. Това е с 64 базисни пункта над дъното от 1,30%, записано през предишния септември и съставлява най-голямото нарастване за този интервал от 2006 година насам.

Лихвените проценти по ипотечните заеми реагираха на упованията за повишение на главните лихвени ставки, защото ЕЦБ се бори с най-високата инфлация от основаването на евровалутата и на еврозоната.

През юли ЕЦБ усили своите лихвени проценти за първи път от 11 години насам освен това с 50 базисни пункта - по-агресивно от упованията за нарастване с 25 пункта.

 istock istock
Лихвените проценти по ипотечните заеми са се нараснали при множеството типове артикули и във всички огромни стопански системи в еврозоната.

Най-голямото месечно нарастване беше за ипотечните лихвени проценти с матуритет сред 5 и 10 години, като те се покачиха с 21 базисни пункта до 2,23%, само че всички ипотечни падежи означиха покачвания от минимум 12 базисни пункта.

В Германия лихвите по ипотечните заеми се покачиха през юни с повече от цялостен ​​процентен пункт от последното дъно, достигайки 2,25%. Значителни нараствания бяха регистрирани и в Италия, като Франция и Испания демонстрираха по-малко реактивен ипотечен пазар, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Годишният растеж на цените на жилищата в еврозоната доближи 9,8% за всички времена през първото тримесечие на годината, продължавайки провокирания от пандемията взрив, който беше резултат от мощното търсене и рекордно ниските лихвени проценти, припомня финансовата организация.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР